Om Dinotrans, slavelønner og det useriøse transport-Norge

På nettsiden vår; http://www.tsforumnorge.no, finner du nå en oversatt artikkel fra Stoppafusket.nu. Dette er en gravende nyhetsside på nett, der redaksjonen tar for seg useriøse aktører i svensk næringsliv, med hovedvekt på utenlandske aktører som sniker seg unna skatter, avgifter og registreringer hos de rette myndighetene. Norge oppgis som ett av to land hvor det meste av Dinotrans’ transporter foregår. Skal Dinotrans holde seg til eksisterende kabotasjeregler, betyr det mange kilometer uten betaling, så mye kjøring som de har her til lands. Er det kanskje snart på tide å legge press på den som betaler for – og egentlig har ansvaret for – transporten? Artikkelen og underlaget viser at penga fortsatt rår.

Sia Dinotrans – en latvisk/svensk historie om slavelønner og bortforklaringer

Nedenstående er mail-historikken fra kommunikasjonen mellom Anna-Lena Norberg i Stoppafusket og hovedeieren av Sia Dinotrans, Staffan Resare, fra før artikkelen ble publisert. Les gjerne gjennom korrespondansen – ytterligere informasjon om hele saken finner du på http://www.tsforumnorge.no.

Dinotrans’ eier svarer ”Slik fungerer det i alle østeuropeiske selskap”

Ut over en ekstremt lav lønn betaler Dinotrans diettgodtgjørelse til sine sjåfører, skriver det svenske nettstedet Stoppafusket.nu. Og diett, mener eieren Staffan Resare, er også inntekt.

”Slik fungerer det i alle øststatsselskap” kan han opplyse Stoppafusket om. Hele mail-korrespondansen mellom Stoppafusket og Staffan Resare følger nedenfor.

16. august 2013.
Stoppafusket til Staffan Resare:

Hei, Staffan!

Jeg heter Anne-Lena Norberg og er frilansjournalist. Jeg driver nettsiden www.stoppafusket.nu. Jeg har utført en gransking av Dinotrans-konsernet og har flere spørsmål til deg ut fra dette. Jeg håper du tar kontakt med meg omgående før artikkelen publiseres. Det jeg kommer til å ta opp i artikkelen er at Sia Dinotrans benytter 4% av omsetningen til lønn, at de største inntektene kommer fra Sverige, osv. Jeg har gått gjennom samtlige årsmeldinger fra Dinotrans-gruppen.

Du når meg på 0707-6588 16. Det er helt OK om du ringer meg på kveldstid eller om du ringer meg i helgen.

/Anna-Lena

19.augst 2013.
Staffan Resare til Stoppafusket:

I samsvar med vår interne policy må jeg svare på engelsk. Vi anser det ikke å være i vår interesse å bli omtalt i din publikasjon og vi håper at du kan respektere det. For å få deg til å forstå at dine påstander er feilaktige, vil vi gjøre følgende tydelig. SIA Dinotrans tilhører ikke noe konsern. SIA Dinotrans er et frittstående transportselskap som produserer tjenester innen internasjonal transportindustri.

En stor del av omsetningen utgjøres, som du kan se i vårt resultatregnskap, av salg av vårt brukte materiell. Siden nesten alt materiell selges til Sverige, er dette også grunnen til at omsetningen i Sverige er så høy. Tyskland og Norge er våre største markeder for salg av transporter.

I SIA Dinotrans lønnskostnader ligger også administrasjon samt en stor del diettgodtgjørelse under reisekostnader. Den totale kostnaden for personale ligger rett under 20%. Alle lastebilsjåfører er ansatt i selskapet og alle skatter, sosiale avgifter og forsikringer er betalt. En tre måneder lang gransking av det latviske Skatteverket er nettopp avsluttet uten anmerkning.

Vi kommer ikke til å bedrive noen ytterligere korrespondanse med dere, da vi er overbevist om at din interesse for DIA Dinotrans bygger på rasisme og ditt ønske om å benytte anledningen til å utnytte vårt valg om å ansette lastebilsjåfører fra Filippinene.

Beste hilsener

Staffan, SIA Dinotrans

19. august 2013.
Stoppafusket til Staffan Resare:

Hei!

Jeg kommer til å publisere en artikkel om Dinotrans-gruppen på Stoppafusket. De har selv skrevet i Deres årsmelding at De har datterselskap og nærstående selskap, derav min formulering konsern/gruppe. Jeg har gått gjennom samtlige årsmeldinger (unntatt de som er slått konkurs eller som er avsluttet).

Jeg har gjort noen nye beregninger siden jeg skrev til Dem. Dette er de opplysningene som jeg har hentet fra Sia Dinotrans, og som kommer til å bli publisert:

Personalkostnadene (både administrativt og sjåfører, lønninger og sosiale avgifter) går opp til 9,5% av omsetningen. Da har jeg regnet vekk omsetningen fra lastebilsalg. Altså en meget sjenerøs beregning. Den totale lønnskostnaden (både administrativt personell og sjåfører) delt på 211 ansatte innebærer at lønnen er på rundt 20 kroner i timen. Dette innebærer en ekstrem dumping av lønnen. Diett er ikke noe som regnes som lønn, men er et eget tillegg. Så diettgodtgjørelsen tar jeg ikke med.

I Sia Dinotrans årsmelding har jeg funnet størrelsen på omsetnignen i ulike land. De forklarer her at den store omsetningen kommer fra salg av lastebiler, noe som motsier det De selv har skrevet i selskapsberteningen der De skriver:

”I 2012 lanserte selskapet å forbedre mangelen på arbeidskraft ved å tiltrekke seg migrerende arbeidstakere – lastebilsjåfører fra Filippinene. Prosjektets resultat ble at selskapet lyktes med å øke nettoomsetningen.”

I tillegg tar jeg opp tall fra samtlige selskap i Dinotrans-grupen som kommer til å bli publisert.

Enda en sak jeg kommer til å ta opp, er Deres utvandring til Latvia. De har oppgitt til Skatteverket og i offisielle papirer i Latvia at De bor på xxx. Mitt spørsmål er om De faktisk bor i dette huset.

Det beste er selvsagt om De ringer meg så De får en mulighet til å kommentere hvert enkelt faktum. Mitt telefonnummer er 0707-65 8816. Men hør gjerne fra Dem ganske så raskt. Jeg kommer til å publisere om ganske kort tid. Stoppafusket er gravende journalistikk på nettet, med fokus på useriøse utenlandske selskap, deres svenske kunder og arbeidernes vilkår. Stoppafuskets arbeid er i bunn og grunn et arbeid mot rasisme.

Med vennlig hilsen

Anna-Lena Norberg

19. august 2013.
Staffan Resare til Stoppafusket:

Vi er glade for at du arbeider mot rasisme. Da kan du følge vårt filippinske prosjekt i andre medier, og kanskje forstå hva som pågår, så smått om senn. Når det gjelder vår årsmelding, så nevnes det ikke noe om datterselskaper der. Nærstående betyr, som du kan se av notene, noe annet.

Hvis du tror at arbeidere ikke ser på diettgodtgjørelse som inntekt, burde du sjekke hva partivennene dine synes om Brüssel-dietten. Bare så du vet det, er det slik det fungerer i alle øststater.

Du påstår også at du bryr deg om arbeidstakerne. Dette er bra, men du har aldri hørt noen av Dinotrans’ arbeidere klage. Kanskje forsøker du å slå inn allerede åpne dører?

Når det gjelder vår omsetning fra lastebilsalg, så skrev jeg til deg at den store omsetningen av salg til Sverige bunner i at nesten alle lastebiler solgtes i Sverige, og da blir, som du kan se, omsetningen for transport større både for Tyskland og Norge. Det er ikke noe selvmotsigende i dette.

At det er en mangel på velkvalifisert arbeidskraft for internasjonale lastebiltransporter er et velkjent faktum i bransjen og at Dinotrans lykkes i å øke omsetningen for transport totalt er ingen hemmelighet, så jeg forstår ikke hva du mener med selvmotsigelse.

Til forskjell fra de fleste transportselskap i øst, er Dinotrans et svært transparent og åpent selskap. Bryr du deg om vilkårene for arbeiderne som produserte din telefon eller datamaskin fra Kina? Eller rumenerne som produserte kjøleskapet ditt og hvordan dette ble transportert til Sverige? Nei, ikke i det hele tatt. Du er mer interessert i å vise hvor dyktig du er og hvordan SIA Dinotrans forøker å lure sine ansatte, som du aldri har møtt.

Skam seg! Vær så god og publiser hva du vil!

Forresten, du har kanskje tilfeldigvis hørt at nabolaget mitt er dårlig, men huset mitt er nytt.

Og til slutt, vennligst ikke kontakt meg igjen.

Staffan, Dinotrans

19. august 2013.
Stoppafusket til Staffan Resare

Hei igjen!

Det er viktig at alt blir riktig, derfor er jeg nødt til å kontakte deg igjen, Staffan. Du velger selv om du vil svare eller ikke. Jeg tolker ditt svar dithen at de 11.474 og 16.255 kronene som du offentlig har sagt at Sia Dinotrans’ sjåfører tjener, at i det tallet inngår også dietten. Jeg har en oversikt fra Latvia over hvilke diettsatser som gjelder i de ulike landene. For Norge gjelder 36 lats (kr 450.-) per dag. 30 dager i Norge gir da en godtgjørelse på kr 13 497,30. Det betyr at Dinotrans’ sjåfører tjener omlag latvisk minstelønn (som for øyeblikket er på rundt 15 kroner timen) og i tillegg har diett. Årsmeldingen viser jo også at lønnen ligger på rundt 20 kroner for alt personell.

Du skriver at det er slik alle øststatsbedrifter fungerer. Du må gjerne komme med et eksempel.

/Anna-Lena

Oversettelser i originaltekst: C-line production.
Oversettelse svensk – norsk: Ole Askeland http://www.tekstogslikt.no

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s