«Det blir alvor»

Interesserte i 2. verdenskrig kjenner muligens igjen tittelen på Max Manus’ 2. bok om innsatsen på alliert side under krigen. For egen del synes vi det er riktig og viktig å bruke tittelen om igjen for å understreke at ulovlig kabotasje og sosial dumping er i ferd med å ødelegge norsk transportnæring. Og det blir faktisk alvor – akkurat nå.

I føllge EUs transportkommissær ser det ikke ut til at kabotasjekjøringen blir sluppet fri i 2014, på tross av tidligere hint om det motsatte. Men for oss her på berget spiller det liten rolle hva som bestemmes, i og med at det er mange utenlandske aktører som blåser de allerede eksisterende reglene en lang marsj og kjører slik de selv vil. I Sverige avslørte kabotasje-appen at mange biler kjørte 30 – 50 turer før de kjørte ut av Sverige igjen og at det ble trikset med bilskilt underveis, for å unngå å bli tatt i kontroll.

Det ville være rimelig blåøyd å påstå at slikt ikke skjer i Norge. Flere ganger har det vært dokumentert juks, gjengpreget ulovlig adferd blant aktører fra Øst-Europa, samt ulykker og veiblokkering på grunn av for dårlig utstyr.

Myndighetene gjør ikke noe med disse problemene før de får dem i fanget, ferdig etterforsket og utredet. Dette er en jobb for dem av oss som har jobben ute på veien. Som treffer på ulovlig kjøring og ulovlige handlinger. Som tar ansvar og ringer politiet absolutt hver eneste bidige gang de ser ulovligheter.

Vi vil ikke oppfordre til borgervern og det slikt fører med seg. Men vi anbefaler at de som overnatter på felles rasteplasser deler døgnet opp i timesvakter og solidarisk passer på hverandre i den korte tiden det gjelder. Først ved å bli aktive, både ved å registrere, melde og vokte, kan vi gjøre noe med tyverier av diesel og last, samt med ulovlig kabotasjekjøring.

Så lenge ingen andre gjør noe med det, må vi gjøre det selv.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s